Zakwas buraczany i jego właściwości

Kwaśny, orzeźwiający i pełen składników odżywczych. Taki jest sok z kiszonych buraków, który przechodzi kolejny raz okres świetności. Jak go przygotować i dlaczego powinien znaleźć się w naszej diecie?

Buraki są genialnym antyoksydantem i mają świetne działanie w profilaktyce nowotworów. Dlatego należy pić sok z buraków oraz zakwas, który ma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew, ponieważ zwiększa liczbę czerwonych krwinek i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości.

Nasze babcie i prababcie znały zalety soku z kiszonych buraków

Przygotowywały go kilka razy w roku, a następnie przechowywały w spiżarniach. Sok stosowano profilaktycznie. Podawano go także chorym w infekcjach. Leczył między innymi zapalenie gardła.

Tak jak pisałam we wstępie, zakwas to sekretny składnik domowego czerwonego barszczu. Wydobywa z buraków to co najlepsze: wytrawny smak, ciemnoczerwony kolor i niesamowity aromat.

Możesz go również spożywać w inny sposób, w zależności od Twoich preferencji smakowych.

 

– na surowo:

  • profilaktycznie pół szklanki zakwasu, codziennie na czczo
  • przy chorobie: 0,5-1 szklanki zakwasu, rano i wieczorem
  • jako dodatek do koktajlu
  • zamiast octu czy soku z cytryny do sosu sałatkowego

– lekko podgrzany z dodatkowymi przyprawami 

Postaram się spisać Wam dokładny przepis, chociaż teraz już, robię go „na oko” 🙂

Dlaczego warto zrobić zakwas buraczany?

Buraki same w sobie są bardzo zdrowe, ale proces fermentacji daje im dodatkowego kopa. Powodów, dla których warto spożywać zakwas jest sporo. Ja przygotowałam listę tych najważniejszych:

– zawiera wszystkie cenne składniki zawarte w burakach:
  • witaminy – m.in. A, C, z grupy B
  • składniki mineralne – m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk
  • inne, m.in. betaina, antocyjany, fitosterole, błonnik

– zwiększa dostępność witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego (witamina B9)

– spowalnia utratę witaminy C z buraków – mimo długiego przechowywania jej poziom w kiszonkach jest nadal wysoki

– jest naturalnym probiotykiem – zawiera pożyteczne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego

– w wyniku fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w warzywach przez co stają się one mniej kaloryczne i łatwiej przyswajane przez organizm

– wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn – kwas mlekowy i błonnik zawarty w buraku pobudzają pracę jelit

– ma silne właściwości zasadotwórcze (alkalizujące, odkwaszające)

 

 

Co potrzeba?

Na dwa litrowe słoiki:

1 kg buraków
5 ząbków czosnku
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
1 płaska łyżka soli kamiennej

Jak przygotować?

Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na grube plastry (chyba, ze masz buraki z dobrego źródła to wystarczy je dokładnie wyszorować), aby po zalaniu ich wodą nie wypłynęły na powierzchnię. Buraki ułożyć ciasno w naczyniu – może być kamienny garnek lub słoik. Należy wybrać takie naczynie, które nie reaguje z kwasem. Ja użyłam słoików litrowych. Naczynie należy przelać wcześniej wrzątkiem, aby na pewno było czyste.

Czosnek obrać i ząbki przekroić wzdłuż na pół. Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe powciskać między buraki. Wodę wymieszać z solą, ostudzić – taką zalewą zalać buraki. Buraki muszą być przykryte wodą.

Naczynie przykryć gazą lub ręcznikiem papierowym przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni np. na górną szafkę w kuchni. Im będzie cieplej, tym czas kiszenia jest krótszy.

Najlepiej zaglądać codziennie do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.

 

 

Przechowywanie

Gotowy zakwas należy przelać przez sitko wyłożone gazą, a następnie wlać do czystego słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Można przechowywać go przez kilka tygodni.

Smacznego
Zakwas zalecany jest szczególnie w celu:

– leczenia anemii – oczyszcza i wzmacnia krew

– wzmocnienia organizmu przy przeziębieniu, osłabieniu

– poprawy odporności na zachorowania (przydatne w sezonie jesienno-zimowym)

– odbudowy mikroflory w jelitach po leczeniu antybiotykami

– wspomagająco w leczeniu nowotworów, chemioterapii

– obniżenia poziomu cholesterolu

– uregulowania ciśnienia krwi, pracy nerek, wątroby, przemiany materii

– poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci

– wzmocnienia ogólnej wytrzymałości i sprawności fizycznej

Na zdrowie

 

Zobacz również:

Co jeść na diecie bezglutenowej i bezmlecznej?