Przejdź do treści

Jak wzmocnić odporność? Produkty spożywcze na wzmocnienie odporności

Układ odpornościowy, inaczej układ immunologiczny, jest to bariera chroniąca organizm przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi oraz wewnętrznymi.

Wzmocniony układ odpornościowy zapobiega rozwojowi wszelkich wirusów i bakterii. Na odporność wpływa wiele czynników m.in.:

  • sposób odżywiania
  • ilość snu i odpoczynku
  • aktywność fizyczna
  • wiek, genetyka
  • stres, używki

Zima i jesień są takimi okresami w roku, w którym zwiększa się zachorowalność na wszelkie choroby np. grypę. Od razu sięgamy po różne preparaty medyczne, chociaż tak na prawdę wystarczy skorzystać z produktów spożywczych, które są dostępne w każdym sklepie, a które samoistnie poprawią kondycję naszego układu odpornościowego. Taka żywność zazwyczaj jest tania, smaczna oraz zdrowa, bo zawiera wiele wartościowych składników mineralnych oraz witamin. Oczywiście szczególnie wartościowe są różnego rodzaju warzywa, owoce oraz orzechy, a także wybrane rodzaje mięs i innych produktów spożywczych. Znacznie lepiej przyjmować witaminy naturalnie dostępne w pożywieniu, gdyż nasz organizm przyswaja je lepiej niż „sztuczne” witaminy zawarte w lekach i suplementach diety. W Internecie łatwo znaleźć sprawdzone przepisy na zdrowe i smaczne dania.

Witaminy

  • Witamina D

Witamina D, czyli tzn. ,,słoneczna witamina” zapobiega chorobom serca, anemii, cukrzycy oraz nadciśnieniu. Braki witaminy D występują u zdecydowanej większości ludzi w Polsce ze względu na krótki okres słoneczny w naszym kraju. Witaminę D pobieramy wychodząc na słońce lub jedząc konkretne pożywienie takie jak: tłuste ryby (np. łosoś, makrela), jaj, wątróbkę, mleko oraz sery.

  • Witamina C

Witamina C jest to najbardziej znana witamina jeżeli chodzi o wzmacnianie odporności. Stereotyp, że najwięcej witaminy C jest w cytrusach, ponieważ są kwaśne jest powtarzane przez wszystkich. Występuje przede wszystkim w czarnej porzeczce, czerwonej papryce, natce pietruszki, brokułach, dzikiej róży, brukselce oraz kalarepie.

  • Witamin A

Witamina A ma ogromny wpływ na wzrost oraz wzrok. Działa przeciwnowotworowo, pomaga zwalczać wirusy oraz bakterie, wpływa na stan skóry, włosów oraz paznokci i buduje układ odpornościowy. Witaminę A uzupełnimy dzięki produktom takim jak: dynia, masło, szpinak, wątróbka, jarmuż, jaja, ser oraz marchew.

Beta-karoten

Beta karoten to prowitamina witaminy A. Jest świetny jeżeli chodzi o neutralizowanie wolnych rodników oraz ochronę skóry przed działaniem UVA. Występuje w takich produktach spożywczych jak: marchew, jarmuż, szpinak, dynia, cukinia, bataty, morele.

Probiotyki

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które wpływają na sprawność układu odpornościowego, tworzą barierę przewodu pokarmowego przeciw bakteriom, pomagają przywrócić równowagę mikroflory jelitowej oraz regulują pracę jelit. Źródłem probiotyków są: kefiry, jogurty naturalne oraz mleko.

Minerały

W tym okresie najważniejsze jest to, aby uzupełniać sobie niezbędne minerały takie jak: selen, cynk oraz żelazo.

  • Selen – znajdziemy w rybach tłustych (np. łosoś), jajach, grzybach oraz owocach morza
  • Cynk – kasza gryczana, pestki dyni, nasiona słonecznika, pomidory oraz warzywa strączkowe
  • Żelazo – buraki, wątróbka, czerwone mięso oraz kakao

Przyprawy

Mało osób wie, że przyprawy posiadają mnóstwo pozytywnych skutków dla naszego organizmu. Ostre przyprawy takie jak: chili, pieprz cayenne oraz imbir działają oczyszczająco. Przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie działają takie przyprawy jak: cebula, czosnek, goździki, chrzan, tymianek, majeranek, mięta.

Woda

Nawodnienie organizmu jest jedną z najważniejszych kwestii w życiu, wpływa na prawidłową pracę jelit oraz filtrację. Woda nie zawiera żadnych konserwantów czy barwników, dlatego jest zdrowa dla organizmu. Dzięki dobrym nawodnieniu polepsza się nasze samopoczucie, organizm oczyszcza się z wszelkich toksyn i skóra staje się zdrowa i nawilżona. Również układ trawienny lepiej pracuje – czyli łatwiej jest się nam odchudzić, składniki mineralne lepiej się wchłaniają. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi, wspomaga aktywność fizyczną oraz świetnie nawadnia. Odwodnienie organizmu może wywołać negatywne skutki takie jak: infekcję dróg moczowych, kamicę nerkową oraz niektóre nowotwory.

Artykuł powstał we współpracy z serwisem Smakoholik.pl

/materiał partnerski/