Proste i szybkie danie, które uwielbiam. Można je oczywiście przygotować krojąc wszystko nożem, ale z pomocnikiem jakim jest Thermomix jest dużo szybciej i wygodniej.
Stałam się szczęśliwą – jeszcze zobaczymy 🙂 użytkowniczka urządzenia Thermomix. Niektóre przepisy będę publikować w dwóch wersjach – tradycyjnych i w Thermomixie. Mam nadzieję, że na dłużej się zaprzyjaźnię z tym sprzętem 🙂
Co potrzeba?
½ – 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
6 – 8 liści bazylii, świeżej
1 – 2 papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych (jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw), pokrojone na kawałki
2 – 4 ząbki czosnku (patrz wskazówka)
100 – 120 g oliwy z oliwek, dobrej jakości
2 łyżeczki soli (pół łyżeczki do sosu, reszta do wody na makaron)
15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
1200 g wody
400 g makaronu, suchego, typu spaghetti
ser parmezan, tarty, ilość do podania
Jak przygotować?
Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu do uzyskania twardości al dente. Pietruszkę, bazylię, chilli, czosnek drobno kroimy i wrzucić do garnka, zalać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dodać pół łyżeczki soli. Podgrzać dwie minuty na małym ogniu nie dopuszczając do smażenia.
Gdy makaron będzie gotowy, a sos podgrzany wrzucić do sosu makaron i wymieszać. Wyłożyć na głębokie talerze, posypać parmezanem i ozdobić listkiem bazylii.
W urządzeniu Thermomix
Jak przygotować?
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, bazylię i natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
Dodać 20 g oliwy, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
Dodać rozdrobnioną papryczkę z pietruszką i bazylią, ½ łyżeczki soli, sok z cytryny i pozostałe 80-100 g oliwy, wymieszać 20 s/obr. 3. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 12 min/100°C/obr. 1.
Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać pozostałe 1,5 łyżeczki soli i makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C//obr. 1 lub do uzyskania twardości al dente. Odcedzić makaron w przystawce Varoma, przełożyć na talerze, dodać przygotowany wcześniej sos, wymieszać kopystką.
Spaghetti aglio e olio podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane tartym parmezanem.
Smacznego
Zobacz również: