Lemoniada z arbuza to szybki i łatwy w przygotowaniu napój. Orzeźwia i gasi pragnienie. Pyszny – również w wersji alko 🙂
Lemoniadę wykonuję w thermomixie w pół minuty. Można oczywiście zblendować, ale zajmuje to trochę więcej czasu 🙂
Co potrzeba?
1 kg miąższu arbuza, bez pestek, pokrojonego na kawałki
1 cytryna
20 kostek lodu
30 – 50 g syropu z agawy (jeśli ktoś lubi słodkie napoje)
pół litra wody mineralnej, niegazowanej
liście mięty lub melisy do dekoracji
Jak przygotować?
Do naczynia miksującego włożyć miąższ arbuza i cytrynę, zmiksować Turbo/1 s/3 razy.
Dodać lód i wodę, wymieszać 20 s/obr. 3. Włożyć koszyczek, przytrzymując go kopystką przecedzić lemoniadę do dzbanka.
Lemoniadę należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną listkami mięty lub melisy.
Ps. W oryginalnym przepisie jest jeszcze ok. 30 gramów syropu z agawy, ale – że nie przepadam za słodkimi napojami oszukałam trochę przepis. Jeśli ktoś lubi można dolać 100 ml malibu, wówczas wyjdzie świetny, letni drink 🙂
Smacznego
Zobacz również: