Przejdź do treści

Lemoniada z arbuza

Lemoniada z arbuza, arbuz

Lemoniada z arbuza to szybki i łatwy w przygotowaniu napój. Orzeźwia i gasi pragnienie. Pyszny – również w wersji alko 🙂

Lemoniadę wykonuję w thermomixie w pół minuty. Można oczywiście zblendować, ale zajmuje to  trochę więcej czasu 🙂

Co potrzeba?

1 kg miąższu arbuza, bez pestek, pokrojonego na kawałki

1 cytryna

20 kostek lodu

30 – 50 g syropu z agawy (jeśli ktoś lubi słodkie napoje)

pół litra wody mineralnej, niegazowanej

liście mięty lub melisy do dekoracji

Jak przygotować?

Do naczynia miksującego włożyć miąższ arbuza i cytrynę, zmiksować Turbo/1 s/3 razy.

Dodać lód i wodę, wymieszać 20 s/obr. 3. Włożyć koszyczek, przytrzymując go kopystką przecedzić lemoniadę do dzbanka.

Lemoniadę należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną listkami mięty lub melisy.

Ps. W oryginalnym przepisie jest jeszcze ok. 30 gramów syropu z agawy, ale – że nie przepadam za słodkimi napojami oszukałam trochę przepis. Jeśli ktoś lubi można dolać 100 ml malibu, wówczas wyjdzie świetny, letni drink 🙂

Smacznego

 

Zobacz również:

Cranberry Coctail

Po co mi Thermomix?