Przejdź do treści

Barszcz ukraiński

Na Ukrainie nazywają ją barszczem czernihowskim, w Polsce – barszczem ukraińskim. Lubię go, zwłaszcza jesienią, gdy kończę sezon grzybowy.

Barszcz ukraiński 

To połączenie buraków, kapusty i innych jarzyn. U mnie – wzbogacony dość sporą ilością czosnku i wędzonych kości. Mój sekret udanego barszczu tkwi w odpowiednio przygotowanych składnikach.

Mój barszcz jest bez fasoli, bo… nie lubię 😉

Co potrzeba?

1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
5 małych czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
2 marchewki pokrojone na kawałki
1/2 korzenia selera pokrojonego na kawałki
1 korzeń pietruszki pokrojonego na kawałki
5 małych ziemniaków
25 g masła
1 litr wody
5 grzybów, suszonych
20 g wędzonych kości
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w ™ (lub bulionu warzywnego mięsnego lub warzywnego)
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/4 kapusty włoskiej, pokrojonej w 4-5 mm paski
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
2 łyżki octu
1 łyżka kwaśnej śmietany 18% tłuszczu

 

 

Sposób przygotowania
W urządzeniu Thermomix 6:

Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Dodać buraki, marchewkę, seler, pietruszkę, pora i ziemniaki, rozdrobnić kolejne 3 s/obr. 5. 

Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać masło, dusić 5 min/120°C/obr. 1. Dodać wodę, kości wędzone, grzyby, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe i ziele angielskie, gotować 15 min/95°C/obr. 1. 

Dodać kapustę, sól i pieprz, gotować ponownie 15 min/95°C/obr. 1. Dodać sól, pieprz i kminek, gotować kolejne 5 min/95°C/obr. 1. Dodać ocet, wymieszać kopystką.

Barszcz ukraiński podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany kwaśną śmietaną lub – zabielić całość w TM.

W garnku

Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła, dodać kości wędzone, dusić 10 minut ze szklanką wody. Po tym czasie dodać wszystkie warzywa i resztę składników oprócz kapusty, octu i śmietany. 

Gotować 20 minut. Po tym czasie dodać kapustę i gotować 10 minut. Następnie wlać ocet. Po kolejnych pięciu minutach dodać śmietanę.

Smacznego 

 

Zobacz również:

Po co mi Thermomix?