Przejdź do treści

Ketchup z cukinii

Pyszny, aromatyczny i przede wszystkim – wiem, co jem, czyli ketchup z cukinii. Dodatkowo idealny dla dbających o wagę, ponieważ nie ma w nim grama cukru 🙂

Nie ma w nim grama cukru. Przygotowując ketchup korzystamy z młodych cukinii w całości lub starszych – pozbywając się skórki i nasion.

Co potrzeba?

2 ząbki czosnku
250 g cebuli, przekrojonej na pół
800 g cukinii, pokrojonej na kawałki
80 g białego octu winnego lub 80 g octu jabłkowego
100 g erytrytolu (jeśli kto woli – cukru)
200 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej (jeśli ktoś lubi łagodny ketchup powinien użyć łagodniejszej papryki)
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego

 

 

Jak przygotować?

W Thermomixie:

Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Dodać cebulę i cukinię, zmiksować 15-20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać ocet, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15 min/Varoma/obr. 2.

Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15 min/Varoma/obr. 2 lub do uzyskania pożądanej konsystencji.

W garnku

Do garnka włożyć pokrojone drobno czosnek, cebulę i cukinię, dodać ocet i gotować około 20 minut, aż do miękkości cukinii.

Dodać resztę składników i gotować kolejne 20 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji.

Do miksowania użyć blendera, powinna wyjść gładka konsystencja.

Następnie

Gorący ketchup przelać do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pozostawić do ostygnięcia, wieczka powinny zrobić się wklęsłe.

Ketchup z cukinii podawać jako dodatek do potraw lub np. jako sos do pizzy.

Smacznego