Jesienne przetwory – niezawodne przepisy i rady

Początek jesieni to czas na zbiory wielu warzyw i owoców, z których warto zrobić przetwory na zimę. Dzięki temu domowej roboty dżemy, kompoty, powidła, sosy oraz sałatki będą nam mogły towarzyszyć podczas posiłków przez cały kolejny rok. Które jesienne skarby warto zamknąć w słoikach na chłodne miesiące?

Pyszności z dyni

Gdy na drzewach pojawiają się pierwsze złote i czerwone liście, to znak, że nadchodzi sezon dyniowy. To łagodne w smaku warzywo jest doskonałym składnikiem zarówno słodkich, jak i wytrawnych przetworów. Pokrojony w kostkę miąższ w słodko-kwaśnym syropie jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych oraz sałatek.

Przygotowując dynię w marynacie, warto pamiętać, że jeśli po dodaniu zalewy, zamknięciu i wystudzeniu do góry dnem wieczko słoika się nie zassie, całość należy poddać pasteryzacji. Z dojrzałej dyni hokkaido można przygotować przepyszny dżem bez żadnych zbędnych dodatków.

Jej niezwykle delikatny smak świetnie komponuje się z pomarańczami i sokiem cytrynowym, tworząc słodki, złocisty dżem, który będzie znakomitym dodatkiem do ciast, naleśników czy kanapek.

Grzyby – skarby lasu

Pod koniec wakacji nasze lasy pełne są różnorodnych grzybów, z których można przygotować wspaniałe przetwory na zimę. Jeśli domownicy lubią zjeść na obiad aromatyczny sos grzybowy, warto borowiki, kozaki czy podgrzybki wyczyścić, dość grubo pokroić, a następnie krótko poddusić na maśle z dodatkiem cebuli i przypraw.

Ostudzone grzyby porcjujemy do torebek na mrożonki i przechowujemy w temperaturze minimum -20°C. Kiedy w zimowe popołudnia przyjdzie nam ochota na przygotowanie pachnącego lasem sosu, zawartość woreczka wystarczy rozmrozić, podgrzać i zagęścić śmietaną. Ładne, niewielkie grzyby warto zamarynować w zalewie octowej z dodatkiem cebulki. Przygotowane w ten sposób skarby lasu są doskonałą przekąską i dodatkiem do obiadu.

Wyśmienite przetwory jabłkowe

Nasze polskie jabłka cieszą się wielkim powodzeniem na świecie. Sprzyjające warunki (odpowiednia gleba, nasłonecznienie, czas wegetacji) sprawiają, że zajmujemy 3 miejsce na świecie pod względem uprawy tych pysznych owoców.

Aby zachować wyśmienity smak i aromat jabłek, możemy przygotować z nich fantastyczne przetwory, którymi będziemy mogli się cieszyć aż do następnego sezonu.

Ze zmiksowanych owoców możemy przygotować aksamitny mus będący świetnym dodatkiem do dań dla najmłodszych. Jeśli jabłka są dość kwaskowate, świetnie dosłodzi je aromatyzowany cukier (np. drobnoziarnisty Cukier wanilinowy WINIARY).

Jabłka świetnie nadają się do przyrządzenia złocistego dżemu lub konfitur, wyśmienicie smakujących na kanapce lub z naleśnikiem. Na półce w spiżarni nie powinno również zabraknąć kompotu oraz klarownego soku jabłkowego, który po rozcieńczeniu w wodzie staje się pysznym, orzeźwiającym napojem domowej roboty.

Kapusta na różne sposoby

W połowie jesieni pola pokrywają się dojrzałymi główkami kapusty, którą w odpowiednich warunkach można przechowywać przez wiele tygodni, a później wykorzystać do przygotowania różnych potraw, np. gołąbków.

O tej porze roku w wielu domach do dziś dnia odbywa się rodzinne szatkowanie i kiszenie kapusty, która w naszej kuchni jest jednym z najważniejszych dodatków do wielu dań (bigos, kapuśniak, kapusta zasmażana, pierogi).

Kiszonka to świetne źródło witamin, zwłaszcza tych potrzebnych w sezonie zimowym, dlatego też warto ją przygotować i włączyć do domowego menu. Kapusta kwaszona jest z kolei doskonała jako dodatek do dań mięsnych, wchodzi także w skład pysznych surówek, sałatek oraz wielowarzywnych marynat.

 

/materiał partnerski/