Przejdź do treści

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa, popularna szczególnie w okresie #wielkanocnym zupa gotowana na wędzonych #żeberkach, z dodatkiem kiełbasy i chrzanu.


Chrzanowa to świetny sposób na połączenie wyrazistych smaków, które spodobają się miłośnikom dań regionalnych, idealne np. na wielkanocny stół. Warto spróbować przed i poćwiczyć przed Wielkanocą ?

Co potrzeba?

1 pętko kiełbasy (można białej, ale niekoniecznie)
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
1 litr wody
sól
15 dkg tartego chrzanu
łyżeczka soku z cytryny
4 jajka na twardo
Kilka ziemniaków

Jak przygotować?

Do garnka włożyć kiełbasę, wędzonkę, ziele, pieprz, liście laurowe, obraną cebulę i ząbki czosnku. To wszystko zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na niewielkim ogniu około 20 minut.

Przecedzić przez sito

Do wywaru dodać starty chrzan, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i skropić sokiem z cytryny.  Pokroić drobno ugotowaną kiełbasę i boczek, włożyć do zupy i lekko podgrzać.

Podawać z ćwiartkami jajek na twardo i ziemniakami.

Smacznego

 

Zobacz również:

10 najlepszych ciast wielkanocnych bez pieczenia

Kwaśnica góralska

Jak wzmocnić odporność? Produkty spożywcze na wzmocnienie odporności