Przejdź do treści

Pikantna zupa krem z dyni

krem z dyni

Sezon na dynię uważam za rozpoczęty. Zupa krem z dyni na ostro to idealny pomysł na rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne dni. 

Dynia odznacza się korzystnym działaniem dla naszego organizmu. Wpływając między innymi na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.

Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Co więcej, dzięki zawartości witamin A, C oraz E dynia może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Ze względu na wysoką wartość indeksu glikemicznego, nie jest polecana diabetykom oraz osobom chorującym na insulinooporność. Można ją jednak spożywać pod warunkiem prawidłowego skomponowania posiłku, w którym znajdzie się także źródła białka i tłuszczów.

Zwolenników tego dania jest coraz więcej. W końcu nie bez powodu krem z dyni jest nazywana królową jesiennych zup 🙂

 

krem z dyni

 

Co potrzeba?

– 1 kg dyni bez skóry i pestek
– 1/2 cebuli
– 1 marchewka
– 1 pietruszki
– 1 – 2 papryczki chilli
– 1/3 selera
– 2 średniej wielkości ziemniaki
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka masła klarowanego
– 2 szklanki bulionu lub kilka kostek rosołowych
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– sól i pieprz do smaki
– kilka łyżek jogurtu naturalnego

Jak przygotować?

Warzywa umyć, osuszyć i obrać. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokroić w kostkę.
Z papryczki usunąć gniazdo, ale zostawić nasiona i użyć ich do gotowania zupy, dzięki temu zupa – krem będzie pikantna. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekać.

Oczyszczoną dynię pokroić na drobne kawałki

 

krem z dyni

 

Rozgrzać w garnku masło, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić około dwie minuty, dodać posiekaną papryczkę i pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki). Oprószyć słodką papryką. 

Dusić na małym ogniu, aż warzywa nabiorą złotego koloru – około 10 minut.

Pokrojoną dynię dodać do warzyw i dusić jeszcze dwie minuty. Doprawić pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli, dokładnie wymieszać.

Całość zalać litrem gorącej wody i dwoma szklankami bulionu, wymieszać.

Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Podawać z grzankami i kleksem jogurtu naturalnego.

Smacznego

 

Zobacz również:

Zupa czosnkowa / krem czosnkowy

Jesienne przetwory – niezawodne przepisy i rady