Kwaśnica góralska

kwaśnica

Kwaśnica to zupa, którego koniecznie trzeba spróbować będąc w górach. Prawdziwa kwaśnica jest bardzo kwaśna, pychotkowa 🙂

To połączenie naprawdę doskonale ze sobą współgra. Ja używam wędzonych żeberek i dobrego boczku. Sprawdzi się idealnie jako jednodaniowy obiad – jest bardzo sycąca i smaczna.

Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kwaśnicę, która zaskoczy swoim smakiem każdego z domowników.

Mój przepis na kwaśnicę łączy w sobie dwa kluczowe elementy – sporą ilość mięsa, które łączę z bardzo kwaśną kiszoną kapustą. 

Jej przygotowanie nie skomplikowane, a smaku nie można porównać z niczym innym.

Ponieważ to góralska kwaśnica, przepis zawiera składniki, jakich sami używamy w kuchni, a zatem m.in. wędzone żeberka, które dodają całości dymnego posmaku i aromatu. Z kapustą tworzą duet idealny, któremu nie oprze się żaden smakosz kuchni polskiej.

Kwaśnica, a może jednak kapuśniak?

Tylko na pozór to jedno i to samo danie, ale trzeba jednak wiedzieć, że kwaśnica jest zdecydowanie dużo kwaśniejsza od kapuśniaku. Ten szczegół ma duże znaczenie.

Tworzenie kwaśnicy powinno się kończyć zasmażką, ja lubię bez 😉

Przepis dla pięciu osób

Co potrzeba?

0,5 kg żeberek wieprzowych wędzonych
25 dkg wędzonego boczku
0,5 dkg kiszonek kapusty
Do smaku – sok z kiszonej kapusty (pozostały po kiszonej kapuście)
5 ziemniaków
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
1 cebula
1 mała garść suszonych grzybów
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1,5 litra wody
1 mała papryczka chili (jeśli kto dodatkowo lubi „na ostro” 🙂
10 kromek chleba

Jak przygotować?

Wersja na Thermomix – czas przygotowania 1 godzina i 10 minut

Żeberka umyj, pokrój a mniejsze części, boczek też pokrój i wrzuć do Thermomixa. Zalej zimną wodą.

Gotuj obroty wsteczne #0,5 100% z dodatkiem łyżeczką soli, ziela angielskiego i liści laurowych przez pół godziny (jeśli posiadasz nakładkę na noże możesz gotować na zwykłych obrotach #1)

Namocz suszone grzyby we wrzątku, a po upływie 15 minut dodaj do wywaru wraz z chilli, marchewką, pietruszką i cebulą. Gotuj 25 minut. Pokrojoną kapustę wrzuć do TM, gotuj kolejne 15 minut.

Pokrój ziemniaki w kostkę i daj na waromę. Po około 10 minutach ziemniaki wrzuć do talerzy, a kwaśnicę dopraw do smaku i jeśli jest mało kwaśna dolej soku z kiszonej kapusty, zagotuj.

Ziemniaki zalej kwaśnicą i podaj

Przyrządzanie w garnku – czas przygotowania 2 godziny i 20 minut

Żeberka umyj, pokrój na mniejsze części, pokrojony boczek też wrzuć do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj łyżeczkę soli, ziela angielskiego i liści laurowych i gotować przez godzinę.

Namocz suszone grzyby we wrzątku, a po upływie 15 minut dodaj do wywaru wraz z chilli, marchewką, pietruszką i cebulą. Gotuj pół godziny. Pokrój ziemniaki w kostkę, wrzuć do wywaru i gotuj 20 minut.

Następnie pokrojoną kapustę wrzuć do wywaru, gotuj kolejne pól godziny. Dopraw całość do smaku, ewentualnie dolej soku z kiszonek kapusty.

Ziemniaki zalej kwaśnicą i podaj

Z czym podawać kwaśnicę?

Kwaśnica będzie wyśmienicie smakowała z różnym dodatkami. Doskonale sprawdzi się tutaj kromka świeżego wiejskiego chleba na zakwasie. Nie jesz chleba? Połącz kwaśnicę i świeżo ugotowane ziemniaczki, utłuczone i polane tłuszczem ze skwarkami z cebulki i wędzonki.

Ale ale – sama kwaśnica jest bardzo sycąca, więc dobrym pomysłem jest także zjedzenie jej – bez żadnych dodatków 🙂

Smacznego

 

Zobacz również:

Jak wzmocnić odporność? Produkty spożywcze na wzmocnienie odporności

Zupa chrzanowa

Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta

Tort Banoffee