Pyszna i prosta do przygotowania tajska zupa z kurczakiem i ryżem. Naprawdę warto spróbować, szczególnie jeśli jeszcze nie mieliście okazji ugotować takiej orientalnej zupy w domu.
Praktycznie wszystkie przepisy są z mleczkiem kokosowym, którego nie lubię w zupach, więc – ominęłam ten składnik. Przepis jest oczywiście dla dwóch osób;)
Co potrzeba?
– pół litra bulionu warzywnego
– 200 g fileta z piersi kurczaka
– 200 g ryżu
– pół papryki czerwonej
– jedna cebula
– 1 papryczka chilli
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka curry
– kilka kropel cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka sosu sojowego (jeśli ktoś lubi)
Jak przygotować?
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku z limonki, dopraw curry, solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek i odstaw. W garnku zagotuj litr bulionu warzywnego. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chilli wraz z pestkami. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj i nadal gotuj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie wrzuć wszystko do garnka, w którym gotujesz zupę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pierś z kurczak, usmaż, dodaj do garnka z zupą i gotuj na małym ogniu.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i podawaj z gotową zupą.
Smacznego.