Zupa szczawiowa to danie, które przygotujesz w 20 minut. Nie wiesz jak ją ugotować? Przekonaj się, że zrobienie zupy szczawiowej to żadna trudność.
Szczaw, podobnie jak botwinka czy szparagi to niezaprzeczalnie smaki wiosny. W sklepach, oprócz sezonowego, świeżego szczawiu, dostępny jest także szczaw w wersji mrożonej i konserwowej, ale takiego nie lubię.
Taki szczaw kupuję na targowisku w Oświęcimiu „u dziadka”. Kto wie, kto to jest ten wie, że jego warzywa może nie wyglądają przepięknie, ale za to są hodowane na naturalnych nawozach:)
Bardzo znanym i lubianym daniem z kwaśnych liści jest oczywiście zupa szczawiowa. Zupę przygotowałam ze świeżego szczawiu na bazie bulionu mięsno-warzywnego.
Liście i łodygi rośliny bogate są w wiele witamin, wapń, żelazo i magnez. Samo zdrowie, jednak ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku i umiaru, ponieważ roślina zawiera kwas szczawiowy, a spożywany w większych ilościach niestety jest szkodliwy dla zdrowia.
Co potrzeba?
– wiązkę świeżego szczawiu
– młode warzywa: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera
– 1/4 szklanki ryżu
– litr bulionu warzywnego mięsnego lub warzywnego
– sól, pieprz do smaku
– 2-3 łyżki mleka
Jak przygotować?
Do garnka wlej bulion, dodaj pokrojone drobno warzywa i ryż, gotuj 15 minut. W tym czasie szczaw dokładnie umyj i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do gotującej się zupy, ewentualnie przypraw do smaku i wlej mleko. Zagotuj.
Podaję, jak ostygnie i nabierze dzięki ryżowi gęstości 🙂
Smacznego
Zobacz również: