Przejdź do treści

Zupa czosnkowa / krem czosnkowy

Zupa czosnkowa, niesamowicie pyszna i bardzo szybka do wykonania. Jest aksamitna i bardzo kremowa. Mój przepis jest wyjątkowo prosty, a składniki zupy łatwo dostępne i tanie.

Ps. Warto złapać odporność taką szybką zupką 🙂

Co potrzeba?

– 2 główki czosnku
– 1 kg ziemniaków
– 1 litr bulionu
– 2 cebule
– 3 trójkąty serka topionego
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 łyżki oliwy
– pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Jak przygotować?

Roztop dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego. Wlej też dwie łyżki oliwy z oliwek. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż dziesięć minut na bardzo małym ogniu (cebula ma się tylko zeszklić).

Po dziesięciu minutach podsmażania wlej do garnka litr bulionu warzywnego lub drobiowego, a także obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zupę przykryj przykrywką i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 15 minut.

W trakcie gotowania zupy obierz z dwóch główek wszystkie ząbki czosnku. Gotowe ząbki przekrój na pół lub w całości dodać do zupy – po 15 minutach gotowania się wywaru z ziemniakami. 

Zamieszaj zupę i ponownie przykryj przykrywką

Gotuj ją na małej mocy palnika przez kolejne dziesięć minut. Na koniec dodaj trzy „trójkąty” serka topionego oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Gotować bez pokrywki jeszcze pięć minut.

Gotową zupę należy zmiksować na gładko, np. za pomocą miksera lub blendera ręcznego typu żyrafa.

Krem z czosnku smakuje świetnie z grzankami, groszkiem ptysiowym, prażoną cebulką, serem pleśniowym, a także na bogato – z kawałkami podsmażonego boczku:)

Na zdrówko:)

Ps. Jeśli lubisz ostrzejszy smak zupy, to odrobina mielonego imbiru będzie się świetnie komponowała z tym kremem.