Przejdź do treści

Zupa botwinkowa

Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków i ich liści, o pięknym kolorze. Jest bardzo szybka do przygotowania. Zazwyczaj podaje ją z jajkiem na twardo.

Przepis jest dla dwóch osób, ponieważ w sklepie jeszcze jest maciupeńka botwinka. Dzisiejsza wersja jest fit, bo wiecie… wakacje tuż tuż;)

Co potrzeba?

1 łyżeczka masła klarowanego
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
pęczek botwinki z burakami
1 marchewka
1 łyżka soku z cytryny
50 ml mleka
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

Jak przygotować?

Botwinkę dokładnie umyj, łodygi i liście posiekaj i odstaw na bok. Marchewkę i buraczki obierz i pokrój w małą kostkę.

W garnku roztop masło klarowane i przysmaż  buraczki oraz marchewkę. Po około pięciu minutach dodaj bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 10 minut.

Następnie dodaj posiekane liście i łodygi botwinki oraz sok z cytryny. Gotować parę minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na końcu dodaj mleko i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Można podawać z ćwiartkami ugotowanych jajek na twardo.

Smacznego.

 

Zobacz również:

Krem cebulowy, czyli dbamy o odporność

Zupa czosnkowa / krem czosnkowy

Zupa tajska