Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków i ich liści, o pięknym kolorze. Jest bardzo szybka do przygotowania. Zazwyczaj podaje ją z jajkiem na twardo.
Przepis jest dla dwóch osób, ponieważ w sklepie jeszcze jest maciupeńka botwinka. Dzisiejsza wersja jest fit, bo wiecie… wakacje tuż tuż;)
Co potrzeba?
1 łyżeczka masła klarowanego
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
pęczek botwinki z burakami
1 marchewka
1 łyżka soku z cytryny
50 ml mleka
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
Jak przygotować?
Botwinkę dokładnie umyj, łodygi i liście posiekaj i odstaw na bok. Marchewkę i buraczki obierz i pokrój w małą kostkę.
W garnku roztop masło klarowane i przysmaż buraczki oraz marchewkę. Po około pięciu minutach dodaj bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 10 minut.
Następnie dodaj posiekane liście i łodygi botwinki oraz sok z cytryny. Gotować parę minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na końcu dodaj mleko i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Można podawać z ćwiartkami ugotowanych jajek na twardo.
Smacznego.
Zobacz również:
https://jolinkowesmaki.pl/blog/przepisy/zupa-tajska/