Przejdź do treści

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Dzisiaj święto carbonary. A jak święto, to nie może dzisiaj na obiad zabraknąć… spaghetti carbonary 😀 Jest łatwa w przyrządzeniu i bardzo smakowita.

Co potrzeba?

200 g makaronu spaghetti (mogą być też wstążki)
2 jajka
100-150 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (ewentualnie)
30 g sera parmezanu
sól
czarny pieprz
kilka listków bazylii do ozdoby

 

Spaghetti

 

Jak przygotować?

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.

Na patelnię wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć przez kilka minut aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki (ja nie dodaję, bo nie wszyscy domownicy ja lubią) i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.

 

Spaghetti carbonara

 

Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Ważne jest to, że jajka nie mogą całkowicie się ściąć. Mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.

Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem.

Smacznego