Spaghetti bolognese

Przepis na prawie klasyczne spaghetti bolognese. Klasyka włoskiej kuchni, oczywiście w moim, innym wydaniu. Proste – łatwe.

Przepisów na spaghetti bolognese jest wiele. Czasami spotkacie w nim śmietanę, boczek, innym razem selera naciowego i marchew. Podobno dla rodowitego Włocha bez szklanki mleka nie ma prawdziwego spaghetti bolognese. Jak widać ilu kucharzy, tyle przepisów.

Co potrzeba?

– 300 gramów mielonego mięsa wołowego
– 2 łyżki masła klarownego
– pięć średniej wielkości pomidorów
– dwie średniej wielkości pieczarki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100 ml wywaru mięsnego (np. z mojego przepisu – domowa kostka rosołowa)
– 50 ml whisky
– kilka listków świeżej bazylii
– sól i pieprz do smaku
– 250 gramów makaronu spaghetti
– tarty parmezan do posypania

Jak przygotować?

Cebulę i czosnek obrać i poszatkować, podsmażyć na maśle. Dodać mięso mielone. Wszystko razem smażyć około pół godziny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dorzucić do potrawy. Po około pięciu minutach dolać whisky – po odparowaniu podlewać bulionem. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią (drobno pokrojoną).

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku (nie przelewać zimną wodą). Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *