Przejdź do treści

Sos koperkowy, czyli smaki dzieciństwa

Dzisiaj proponuję Wam aromatyczny sos koperkowy, który stanowi doskonałe dopełnienie wielu dań.

Dostałam od dobrej duszyczki sporo świeżego koperku. Sporą część zamroziłam, a z reszty oczywiście przygotowałam obiad.

Ja zjadłam go wraz z młodymi ziemniaczkami i jajkiem na twardo. To prawdziwy smak dzieciństwa.

 

 

Co potrzeba?

Pęczek koperku

300 ml bulionu (np. kostki rosołowej z mojego przepisu)

1/4 szklanki śmietany 18%

2 łyżki mąki

Sól i pieprz do smaku

Jak przygotować?

Koper drobno posiekać. Do śmietany dodać mąkę i delikatnie mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie połączyć śmietanę z bulionem. Dodać posiekany koperek.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek. Sos umieścić w małym garnku, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje.

Sos koperkowy doprawić solą i pieprzem do smaku.

Jeśli sos jest zbyt gęsty można regulować jego konsystencję dolewając wody.

Smacznego

 

Zobacz również:

Czosnek niedźwiedzi – dlaczego warto go spożywać?