Dzisiaj proponuję Wam aromatyczny sos koperkowy, który stanowi doskonałe dopełnienie wielu dań.
Dostałam od dobrej duszyczki sporo świeżego koperku. Sporą część zamroziłam, a z reszty oczywiście przygotowałam obiad.
Ja zjadłam go wraz z młodymi ziemniaczkami i jajkiem na twardo. To prawdziwy smak dzieciństwa.
Co potrzeba?
Pęczek koperku
300 ml bulionu (np. kostki rosołowej z mojego przepisu)
1/4 szklanki śmietany 18%
2 łyżki mąki
Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować?
Koper drobno posiekać. Do śmietany dodać mąkę i delikatnie mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie połączyć śmietanę z bulionem. Dodać posiekany koperek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek. Sos umieścić w małym garnku, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje.
Sos koperkowy doprawić solą i pieprzem do smaku.
Jeśli sos jest zbyt gęsty można regulować jego konsystencję dolewając wody.
Smacznego
Zobacz również: