Przejdź do treści

Sezon grillowy czas zacząć! Odkryj pomysły na pyszne dania z grilla

Z licznych ogródków działkowych i przydomowych ogrodów do naszych nosów docierają nęcące zapachy piekących się na grillu smakowitych potraw. Aromatyczne mięsa, kiełbasy i podpieczone warzywa to klasyczne pozycje w menu każdego spotkania pod chmurką. Jeżeli Ty także masz teraz ochotę zaprosić znajomych i rozpalić ogień pod rusztem, koniecznie sprawdź kultowe przepisy na pyszne dania z grilla, którymi poczęstujesz swoich gości.

Szaszłyk – gwiazdor każdego grilla

Któż z nas nie wyobraża sobie towarzyskiego spotkania przy grillu bez leżących na ruszcie szaszłyków, muskanych przez pomarańczowe języki ognia? Te smakowite i bajecznie kolorowe kompozycje mięsa jagnięcego, wieprzowego, wołowego lub drobiowego z rozmaitymi warzywami od pokoleń podbijają podniebienia amatorów letnich spotkań. Kombinacja marynowanego mięsa, chrupiących warzyw i aromatycznych przypraw to doskonały pomysł na zbilansowane danie główne bądź przystawkę przed soczystym kawałkiem dobrze upieczonej karkówki lub kiełbasy.

Jedną z najpopularniejszych wersji szaszłyka w naszej szerokości geograficznej jest szaszłyk z mięsem drobiowym i kolorowymi warzywami. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, a efekt finalny zdobędzie podniebienie każdego smakosza. Idealnym dodatkiem do szaszłyków, którego nie może zabraknąć w menu na grilla, jest sos czosnkowy WINIARY. Jego wyrazisty smak wzbogaci zarumienione kawałki kurczaka i upieczone na chrupko warzywa.

Mięso w roli głównej

Zapachem, który wodzi Cię za nos za każdym razem, gdy przechodzisz w pobliżu ogródka, w którym trwa grillowe przyjęcie, jest aromat piekącego się mięsa. To właśnie mięsne dania z grilla cieszą się największą popularnością wśród uczestników letnich imprez na świeżym powietrzu. Najczęściej na ruszt trafiają rozmaite rodzaje kiełbas, karkówka, skrzydełka, boczek i pierś z kurczaka. Każde mięso przed położeniem na grillu warto zamarynować i pozwolić mu leżakować nawet przez dobę. Dzięki temu po zdjęciu z ognia otrzymamy soczyste i pachnące ziołami danie główne.

Jako marynata do mięsa idealnie sprawdzi się sos na bazie piwa z dodatkiem czosnku i papryki. Tak przygotowane danie doskonale zwieńczy posypka z tartego sera, kromka pieczywa i kropla sosu czosnkowego WINIARY.

Grill dla jaroszy

Choć kiełbasy i liczne rodzaje mięs zazwyczaj grają pierwsze skrzypce na ruszcie, wiele osób decyduje się na przepisy na dania z grilla, które uwzględniają przede wszystkim sery i warzywa. Na grillu śmiało sprawdzą się warzywa, które wchodzą także w skład szaszłyków, czyli cukinia, pieczarki, kolorowa papryka, cebula i bakłażan.

Pokrojone warzywa, podobnie jak mięso, mogą trafić do specjalnie przygotowanej marynaty, która zdecydowanie wzbogaci ich smak i nada im odpowiedniego wyrazu. Warzywa z grilla smakuje wyśmienicie również jako samodzielne danie.

Warzywa z grilla same w sobie nie nasycą na długo, więc warto skomponować je z grzankami z pieczywa i o wiele bardziej pożywnym grillowanym camembertem. Jeżeli zdecydujesz się na jego przygotowanie, tuż przed pieczeniem obficie polej go marynatą z miodu, papryki, tymianku i oliwy, a na wierzch dorzuć nieco orzechów włoskich.

Fani bardziej wyrazistych smaków mogą wrzucić na ruszt słony ser halloumi. Ten cypryjski przysmak nie rozpływa się na grillu, a przypieczony będzie wspaniałym dodatkiem do lekkiej i orzeźwiającej sałatki podanej z chrupiącą chlebową grzanką. Dla osób, które zrezygnowały z jedzenia produktów odzwierzęcych, możesz upiec uprzednio zamarynowane tofu, które dzięki dodatkowi przypraw będzie doskonale imitować mięsne przekąski.

 

/wpis partnerski/