Przejdź do treści

Sajgonki okraszone whisky – FILM

Sajgonki to wbrew pozorom prosta potrawa. Wymagają jednak więcej czasu w kuchni, niż przy standardowym obiedzie. Robię je często. Dlaczego? Bo warto.

Moja wersja ma ciut whisky, ale spokojnie – po przetworzeniu taka ilość dzieciom nie zaszkodzi, a potrawie doda świetnego, wyrazistego smaku. Wersja dla pięciu osób lub – trzech obżartuchów:)

Wystudzone i podgrzane ponownie na grillu smakują wyśmienicie – serio serio 🙂

Co potrzeba?

300 g łopatki mielonej
1 marchewka
1 cebula 
2 łyżki masła klarowanego
20 g grzybów mun (ja dodałam jeszcze kilka suszonych grzybów)
100 g makaron ryżowy
sos imbirowy z soją
sos słodko-kwaśny
sól
pieprz
paczka papieru ryżowy
5 liści kapusty pekińskiej
1 papryka czerwona
2 papryczki chilli (jeśli ktoś lubi ostre potrawy)
1 łyżka whisky

 

Jak przygotować?

Grzyby zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 30 minut. Następnie osuszamy je i kroimy w cienkie paseczki.

Cebule kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni (na maśle klarowanym), dodajemy mięso, po 10 minutach dodajemy paprykę czerwoną i nie szczędzimy soli i pieprzu. Dodajemy łyżkę whisky.

Marchewkę kroimy w słupki i podsuszamy ją na patelni (bez tłuszczu. Podsmażamy pokrojone w paski liście kapusty pekińskiej.

Makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Odcedzamy go i kroimy w kilkucentymetrowe paski.

Wszystkie składniki łączymy dodając dwie łyżki sosu imbirowego z soją i ostra paprykę. Podsmażamy wszystko przez kilka minut (teraz juz – w większym garnku).

Zawijamy sajgonki

Zanim zaczniemy formować sajgonki, każdy płat papieru ryżowego należy zamoczyć nakielka sekund w ciepłej wodzie, gdy zmięknie możemy nałożyć farsz i zawijać bardzo podobnie, jak gołąbki.

Dla ułatwienia podsyłam film:

 

 

Gdy obeschną, układamy sajgonki na blachę wyłożoną pergaminem i bez dodatku ŻADNEGO TŁUSZCZU pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni – 15 minut.

 

 

Mniej fit:

Można też usmażyć sajgonki przez kilka minut w dużej ilości rozgrzanego oleju. 

Sajgonki podaję z sosami słodko-kwaśnym, imbirowym z soją lub sojowym.

Smacznego

 

Zobacz również:

Chleb na zakwasie

Zupa czosnkowa / krem czosnkowy

Zupa tajska