Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta

Gdy po ugorowanym rosole zostanie Ci nieco mięsa nie można go zmarnować. Najszybszym sposobem jest zrobienie z niego farszu, np. do papryki.

W lodówce akurat miałam paprykę szpiczastą, która idealnie nadaje się do faszerowania.

Co potrzeba?

4 papryki
ok. 200 g mielonego mięsa
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g ryżu (nie polecam tego w woreczku, bo kto lubi jeść ryż gotowany w folii? :D)
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ewentualnie trochę żółtego sera
Sól i pieprz do smaku
Odrobina oliwy z oliwek

Jak przygotować?

Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie, ok. 10 – 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni na sklarowanym maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć.

Mięso doprawić solą, pieprzem oraz natką, dodać przecier pomidorowy, smażyć przez około dwie minuty. 

Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez około minutę. Odstawić z ognia.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Papryki przekroić na połówki i usunąć nasiona. Wnętrze doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Wypełnić farszem, doprawić solą. Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać ok. 1/2 szklanki wody i piec przez 35 minut.

Na każdej papryce położyć plasterek sera lub starty ser i zapiekać jeszcze przez ok. 5 – 10 minut, aż ser będzie roztopiony lub również zrumieniony. Można p[odać z mizerią lub inną przystawką

Smacznego

 

Zobacz również:

Krem cebulowy, czyli dbamy o odporność

Omlet na ostro