Przejdź do treści

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego przygotowuje się podobnie jak klasyczne pesto z bazylii. Jest aromatyczne i lekko czosnkowe w smaku. Idealne do makaronu.

Można użyć go jako sosu do makaronu, jako dodatek do mięsa lub ziemniaków. Można wmieszać go również do sosu sałatkowego lub zup – kremów, wzbogacając nim smak.

Pesto zrobiłam w Thermomixie, ale można też wszystko zblendować. Potrwa to dłużej, ale nie wszyscy przecież mają TM 🙂

Co potrzeba?

50 g pestek dyni
80 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
70 g liści czosnku niedźwiedziego, świeżych, umytych i osuszonych
150 g oliwy z oliwek extra vergine lub 150 g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
1 płaska łyżeczka soli

Jak przygotować?

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pestki dyni i parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 8.

Dodać czosnek niedźwiedzi, oliwę i sól, zmiksować 20 s/obr. 7.

Pesto z czosnku niedźwiedziego podawać jako dodatek do pieczywa lub makaronu – np. spaghetti 🙂

 

 

Gotowe 🙂

Pesto można przechowywać w lodówce do trzech dni.

Czosnek niedźwiedzi w Polsce objęty jest częściową ochroną gatunkową, tzn. niedozwolone jest zbieranie go z miejsc, gdzie rośnie w sposób naturalny, a nie uprawiany (np. z lasów). Należy pozyskiwać go ze sprawdzonych źródeł.

 

Zobacz również:

10 najlepszych ciast wielkanocnych bez pieczenia