Przejdź do treści

Omlet na ostro

Omlet to świetna propozycja na śniadanie. Bardzo szybko się go przygotowuje i można dodać do niego ulubione dodatki. Najbardziej lubię omlet na ostro.

Na patelni mogą wylądować więc szynkę, ser, paprykę, pomidory, cebulę, pieczarki, czy szpinak. W wersji na słodko można podawać z owocami, z dżemem, powidłami, sosem karmelowym czy serkiem homogenizowanym lub tylko posypać cukrem pudrem.

W przypadku klasycznych omletównajpierw smażymy sam omlet z jajek, później, gdy masa jajeczna jest już ścięta, dodajemy składniki – surowe lub wcześniej podsmażone. Jeśli dodajemy ser, połowę możemy dodać do środka a resztą posypać wierzch omletu. Masę jajeczną w wersji omletu na słono można doprawić ziołami lub świeżym szczypiorkiem.

Ja nie lubię w kuchni spędzać dużo czasu, bo wolę … jeśćJDla osób, które również ciągle się spieszą proponuję szybki omlet na ostro, przepis dla dwóch osób.

Co potrzeba?

3 jajka
3 łyżki wody
1 łyżka mąki durum
1 łyżka masła klarowanego
2 pomidory
1 ogórek kiszony
1 mała cebula
szczypta soli i pieprzu
pół łyżeczki ostrej papryczki (ja używam pikantnej pasty z papryczki chilli)

Jak przygotować?

Na rozgrzane na patelni masło klarowane wysypać pokrojona w kostkę cebulę i ja zeszklić, potem dodać (również pokrojone w kostkę) pomidora i ogórka.

W międzyczasie jajka wbić do miski, dodać mąkę sól i wodę, wszystko roztrzepać widelcem lub trzepaczką przez kilkanaście sekund, wykonując energiczne koliste ruchy ręką, w ten sposób wtłaczając w masę powietrze.

Wylać na usmażone warzywa i smażyć przez około dwóch minut, aż zacznie się ścinać od spodu. Gdy spód będzie całkowicie ścięty, przerzucić omlet na drugą stronę i ponownie smażyć przez dwie minuty.

Podawać z ogórkami zielonymi z zieloną cebulką lub saute.

Smacznego