Ogórki małosolne

Ogórki małosolne – uwielbiam je i przygotowuję dosłownie co kilka dni, gdy tylko pojawiają się w sklepach i na straganach.

Teraz ogórki są już łatwo dostępne, więc najwyższy czas na pierwsze ogórki małosolne w moim domu. Do kiszenia ogórków używam kopru, korzenia chrzanu, ziela angielskiego i listków laurowych.

Co potrzeba?

1,5 kg ogórków
1 pęczek kopru, najlepiej z korzonkami
5 ząbków czosnku
10 kulek ziela angielskiego
5 listków laurowych
kilka liści chrzanu lub kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu
2 łyżki soli
2 litry wody

Jak przygotować ogórki?

Ogórki umyj i osusz. Czosnek przekrój wzdłuż bez obierania. Do małych słoików lub kamionkowej beczułki włóż na dno połowę pęczka koperku, następnie ogórki, czosnek, liście porzeczki i chrzanu lub korzeń chrzany, dodaj ziele i listki. Na górze należy położyć zwinięty koper.

Jak przygotować zalewę?

W 1,5 litrze wody rozpuść sól, wlej do ogórków.

Potem ogórki – w kamionce przykrywam talerzem, który obciążam, aby ogórki nie wypływały na powierzchnię, a słoiki zamykam szczelnie. Jeśli zalejesz gorącą zalewę po jednym lub po dwóch dniach kiszenia ogórki są gotowe doo jedzenia.

Smacznego

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *