Ogórki małosolne – uwielbiam je i przygotowuję dosłownie co kilka dni. Małe ogórki już się pojawiły na straganach, więc – do dzieła:)
Do kiszenia ogórków używam kopru, korzenia chrzanu, ziela angielskiego i listków laurowych.
Co potrzeba?
1,5 kg ogórków
1 pęczek kopru, najlepiej z korzonkami
5 ząbków czosnku
10 kulek ziela angielskiego
5 listków laurowych
kilka liści chrzanu lub kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu
2 łyżki soli
2 litry wody
Jak przygotować ogórki?
Ogórki umyj i osusz. Czosnek przekrój wzdłuż bez obierania. Do małych słoików lub kamionkowej beczułki włóż na dno połowę pęczka koperku, następnie ogórki, czosnek, liście porzeczki i chrzanu lub korzeń chrzany, dodaj ziele i listki. Na górze należy położyć zwinięty koper.
Jak przygotować zalewę?
W 1,5 litrze wody rozpuść sól, wlej do ogórków.
Potem ogórki – w kamionce przykrywam talerzem, który obciążam, aby ogórki nie wypływały na powierzchnię, a słoiki zamykam szczelnie. Jeśli zalejesz gorącą zalewę po jednym lub po dwóch dniach kiszenia ogórki są gotowe oo jedzenia.
Smacznego