Modra kapusta

Modra kapusta to klasyczny dodatek do śląskiego obiadu na talerzu podaje się ją w towarzystwie klusek śląskich i rolady.

W gwarze śląskiej występuje jako modro kapusta i jest wpisana na liście tradycyjnych produktów regionalnych. W jej skład, oprócz czerwonej kapusty, wchodzi odrobina cebuli i boczku, a całość przyprawia się solą, cukrem, pieprzem i octem, który nadaje jej ostateczną barwę.

Jest to na tyle prosty przepis, że każda – nawet mało doświadczona kucharka poradzi sobie z przyrządzeniem tego smakołyku.

Co potrzeba?

– 1 główka czerwonej kapusty poszatkowanej
– 1 cebula pokrojona drobno
– 3-5 plastrów boczku pokrojonego w kostkę
– 1-2 łyżki octu
– sól, cukier, pieprz
– 4 kulki ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 2-4 łyżki masła klarowanego  (opcjonalnie)

Jak przygotować?

Kapustę zalewamy kilkoma szklankami gorącej wody tak, aby była przykryta wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy pół łyżeczki soli. Zagotowujemy i pod przykryciem gotujemy do miękkości (przez około 30 minut).

Na patelni podsmażamy boczek, delikatnie go rumieniąc i wytapiając tłuszcz. Do boczku dodajemy cebulę i szklimy, w razie potrzeby dodając do smażenia masło klarowane.

Dusimy całość przez około 10 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i cukrem. Skrapiamy kapustę octem i dokładnie mieszamy. Serwujemy ją na ciepło.

Smacznego