Wiosną czekam na młodą kapustę, której maślany smak mogą doprowadzić jedzącego do kulinarnego raju. Jest łatwa w przygotowaniu, zresztą jak wszystko na moim blogu.
Młoda kapusta z koperkiem jest daniem prostym, niewyszukanym, jednak jej smak zupełnie nie ustępuje wykwintnej kuchni. Poszatkowaną, ugotowaną w lekkim sosie i doprawioną koperkiem zawsze robiła moja mama.
Młode główki kapusty można już dostać w większości warzywniaków.
Co potrzeba?
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
1 paczek cebulki zielonej
100 g masła klarowanego
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
pół szklanki wody
sól i czarny pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować?
Kapustę, koperek i zielona cebulkę poszatkuj niezbyt drobno i przełóż do garnka. Dodaj masło, ziela, listki, sól, pieprz i wodę – gdy kapusta jest sucha, trzeba dodać więcej, gdy soczysta dodajcie połowę tej ilości.
Kapustę przykryj i pozwól się jej gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Powinna być prawie miękka, dopraw sola i pieprzem oraz sok z cytryny i podgotuj jeszcze pięć minut.
Gdy jest miękka odstaw by ostygła.
Podaję lekko ciepłą jako dodatek do ziemniaków i schabu panierowanego, tak mi smakuje najlepiej:)
Zobacz również: