Makaron z grzybami w sosie śmietanowym

Makaron i grzyby to kombinacja, która robi furorę w każdym miejscu. Długi makaron wyjątkowo dobrze komponują się z grzybowym sosem, a na dodatek – pięknie się prezentuje.

Najlepszym makaronem do tego dania byłby Tagliatelle, ale – ja jak zwykle nie mam większego wyboru, więc zrobiłam z makaronem spagetti:)

 

Co potrzeba?

grzyby – dwie szklanki, świeżych leśnych grzybów
pół cebuli
masło klarowane
2-3 łyżki wina wytrawnego
śmietanka kremówka – 1 szklanka
sól, pieprz – do smaku
makaron – ugotowany ‘al dente’
natka pietruszki – 3 łyżki, posiekana

Jak przygotować?

Oczyszczone grzyby pokrój w kostkę. Na patelni, na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj grzyby. Doprawić solą oraz pieprzem, wlać wino, przykryć i dusić przez kilka minut. Wlać śmietankę i gotować, aż sos zgęstnieje.

Ugotowany makaron włożyć do sosu i podgrzać całość. Można dodać szczypiorek, natkę pietruszki lub bazylię. Rozłożyć do głębokich talerzy i ewentualnie posypać parmezanem.

Smacznego

 

Zobacz również:

Masło klarowane

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *