Przejdź do treści

Makaron w sosie śmietanowo-grzybowym

Aksamitny, grzybowy sos i jędrny makaron – to jest pyszne. Dodatkowym atutem jest to, że nie trzeba być wykwintnym kucharzem, żeby to danie przygotować.

Makaron jest niezwykle uniwersalnym produktem, można przyrządzić go szybko i skomponować z niemal każdym warzywem lub przyprawą. Zawsze smakuje i wygląda wyśmienicie.

Makaron w sosie śmietanowo-grzybowym jest daniem zarówno smacznym, jak i szybkim w przygotowaniu. Zrobienie tylko 30 minut. Świetnie sprawdzą się jako domowy obiad, który włożysz do odgrzejesz w mikrofalówce i zjesz ze smakiem w pracy.

Co potrzeba?

– makaron do spagetti, wstążki lub świderki 400 gramów (ja ostatnio wybieram durum)
– świeże lub suszone grzyby (wolę świeże, ale z braku laku…) 250 gramów
– 1 cebula
– łyżeczka sklarowanego masła
– pół szklanki wina wytrawnego
– mały kubek śmietany 30%
– sól
– pieprz
– bazylia do dekoracji

Jak przygotować?

Rozgrzać mało i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać grzyby (jeśli suszone godzinę wcześniej trzeba je namoczyć) i dusić kilka minut na małym ogniu. Wlać wino, zwiększając ogień i gotować do odparowania alkoholu.

Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Gotować do momentu, gdy śmietanka zgęstnieje i zdjąć z ognia. W międzyczasie ugotować al dente makaron w dużej ilości osolonej wody.

Przecedzony, gorący makaron wsypać na patelnię z sosem grzybowym. Delikatnie zamieszać i podawać zaraz po przyrządzeniu. Ozdobić bazylią.

Smacznego