Krem z białych szparagów, to niezwykle delikatny krem, którego po prostu trzeba spróbować. To prawdziwy, sezonowy rarytas.
Co potrzeba?
– pęczek białych szparagów
– pół litra bulionu (np. kostki rosołowej z mojego przepisu)
– 100 ml śmietanki kremówki
– 1 mała biała cebula
– 2 ząbki czosnku
– łyżka masła
– tarty ser żółty
– sól i pieprz do smaku
Jak przygotować?
Szparagi obierz i pokrój na mniejsze kawałki (można tez użyć resztek z wcześniejszej potrawy ze szparagów, o której pisałam w przepisie Szparagi w szynce parmeńskiej). Zalej zimną wodą, obgotuj i odcedź, a następnie odstaw na bok (jeśli tego nie zrobisz, krem nie będzie gorzki).
Posiekaj cebulę i dwa ząbki czosnku. Czosnek i cebulę przysmaż na maśle, dodaj szparagi i smaż przez chwilę. Dolej bulion, zagotuj, a następnie podgrzewaj przez kilka minut, aż szparagi zmiękną. Całość zmiksuj blenderem.
Do zmiksowanej zupy dodaj śmietankę i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku i gotowe. Krem można podawać z tartym serem, grzankami, ptysiami, czy pestkami dyni – które akurat ja wybrałam:)
Smacznego