Po pysznej zupie czosnkowej przyszedł czas na kolejną, moją ulubioną – krem cebulowy. Zupa jest lekka i aromatyczna, a dodatkowo świetnie wzmacnia organizm.
Cebula i czosnek stanowi naturalne remedium, które skutecznie podnosi odporność organizmu, co pozwala nam lepiej walczy z chorobami. Dodatkowym atutem jest to, że w pół godziny mamy pyszny posiłek.
Właściwości zdrowotne cebuli
– jest to naturalny środek przeciwzapalny
– posiada właściwości antybiotyczne i antybakteryjne
– zwalcza pasożyty jelitowe
– reguluje poziom cukru we krwi
– pomaga w walce z nadciśnieniem tętniczym krwi
– zapobiega opuchliźnie i zaparciom
– oczyszcza organizm z różnego rodzaju toksyn
– stymuluje pracę układu trawiennego
– posiada zdolność oczyszczania dróg oddechowych
Pomaga nam oczywiście też w utrzymaniu zdrowej i zbilansowanej diety.
Co potrzeba?
5 dużych cebul
2 łyżki masła klarowanego
1 duży ziemniak
1 marchewka
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
1 łyżka tymianku
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
odrobina musztardy
1 garść zielonego szczypiorku
sól, pieprz
grzanki, odrobina parmezanu lub kuleczki ptysiowe
Jak przygotować?
Cebulę posiekaj w piórka, a ziemniaka i marchewkę w kostkę o średnicy maksymalnie centymetra.
W garnku rozgrzej masło, wrzucić cebulę i smaż, aż będzie szklista. Dodaj ziemniaka z marchewką, zalej wywarem i dodaj resztę przypraw z listy.
Gotuj przez około 15-20 minut, do miękkości ziemniaka. Zmiksuj przy użyciu blendera i dopraw ewentyalnie jeszcze do smaku.
Krem najczęściej podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami. By dodać aromatu posyp gotową zupę zielonym szczypiorkiem.
Smacznego
Zobacz również: