Przejdź do treści

Kapusta włoska panierowana

Zamiast polewać gotowaną w ćwiartkach kapustę włoską bułeczką z masłem można ją panierować i podsmażyć. Dość ciekawe danie.

Kapustę panierowana można stosować jako dodatek do dania głównego, ale też jako osobne danie. Ja podałam wraz z brukselka panierowaną i buraczkami. Smaczne było, jednak – brakowało mi trochę mięska;)

Co potrzeba?

1 główka młodej kapusty
3 jajka
1 szklanka tartej bułki
1/4 szklanki oleju
3 łyżki klarowanego masła
sól
pieprz

Jak przygotować?

Główkę kapusty przekrawamy na pół. Gotujemy około 20 minut w osolonej wrzącej wodzie. Osączamy i odstawiamy do wystudzenia.

Każdą połówkę kapusty kroimy wzdłuż w cząstki, tak aby w każdej znalazł się kawałek głąba. Jajka rozkłócamy. Dodajemy szczyptę soli. Każdy kawałek kapusty obtaczamy najpierw w jajkach, a następnie w bułce tartej.

Lekko oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kapustę na rumiano.

Smacznego