Jajko w koszulce

Chcesz zrobić wrażenie na domownikach, podając im na śniadanie tak nietypowe jajko? Jajko w koszulce – to naprawdę proste.

Co to takiego?

Jajko w koszulce, inaczej zwane jest poszetowym gotuje się je bez skorupki w wodzie. Takie jajko wyróżnia ścięte z zewnątrz białko oraz płynne żółtko.

Jak przygotować?

Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy soku z cytryny. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko dwie minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku.

Inne sposoby przygotowania

Istnieją również inne sposoby przygotowania takiego jajka. Zamiast wody można użyć czerwonego wina wytrawnego, wówczas jajko przejdzie jego smakiem i aromatem. Można również przyrządzić jajko frytowane. Zamiast wody do garnka wlewa się olej. Należy pamietać, by zachować ostrożność, używając gorącego oleju.

Z czym podawać?

Jajko w koszulce smakuje dobrze podane z solą i pieprzem. Świetnie komponuje się ze świeżym szczypiorkiem czy też chrupiącymi plastrami boczku. Może być również składową sałatek czy uzupełnieniem dań mięsnych. Najpopularniejszy sposób podania jajka w koszulce to jajka po benedyktyńsku, czyli ugotowane jajko ułożone na grzance wraz z sosem holenderskim. Ja najczęściej jem ze szparagami, a także jako dodatek do sałatki.

Zobacz również:

Szparagi w szynce parmeńskiej

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *