Przejdź do treści

Grzyby w śmietanie z makaronem

Grzyby w śmietanie nie należały do moich ulubionych dań. Teraz, w połączeniu z makaronem naprawdę mi smakują:)

Grzyby od kilku lat zbieram sama

 

Spacer po lesie odstresowuje, a potrawy z własnoręcznie zebranych grzybów smakują wyśmienicie. Poniżej prosty przepis na szybkie i proste danie.

Co potrzeba?

2 szklanki grzybów
1 cebula szarotka
1 łyżka masła klarowanego
1 mały kubek śmietany 30 %
Makaron wstążki ugotowany al dente
Sól i pieprz do smaki
Natka z pietruszki
Odrobina sera żółtego

Jak przygotować?

Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki (mrożone grzyby wyłożyć na sitko i kilka razy przelać ciepłą wodą by je rozmrozić, odcedzić i pokroić na plasterki). Rozgrzać masło na patelni, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Zeszklić mieszając przez minutę.

 

 

W tym czasie zagotować osoloną wodę w dużym garnku, włożyć makaron i gotować al dente. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.

 

 

Dodać grzyby, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez około pięć minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Gotować przez około minuty aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby doprawić. Można dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.

 

 

Na patelnię z grzybami włożyć makaron i chwilę podgrzać. Wyłożyć na talerze i posypać odrobiną sera.

Smacznego

 

Zobacz również:

Spaghetti aglio e olio

Po co mi Thermomix?

Masło klarowane