Świętuj Dzień Papryczki Chilli

W Polsce lubimy świętować, a jeśli dane święto łączy się z pysznym jedzeniem to nie możemy sobie odmówić tej przyjemności. 3 lipca obchodzony jest Dzień Papryczki Chilli.

Prezentuję więc proste przepisy na dania, które rozgrzeją kubki smakowe.

Guacamole jest w Polsce coraz popularniejsze. My polecamy wersją z najczęściej jedzoną przez Polaków rybą, czyli śledziem.

Guacamole ze śledzikiem na ostro

Co potrzeba?

śledzik na okrągło sweet chilli SEKO 200 g
awokado
pół czerwonej cebuli
sok z całej cytryny
sól
pieprz

Jak przygotować?

Śledzika kroimy w drobną kostkę. Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy i miąższ ucieramy, a cebulę siekamy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z nachosami lub grzankami.

Kolejny przepis to śledziowa wariacja tzatzikowa:

Śledziowe tzatziki na ostro

Co potrzeba?

Śledzik na okrągło sweet chilli 200 g SEKO
zGRILLowany sos tzatziki SEKO

Jak przygotować?

Śledzika odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy go z sosem tzatziki i odstawiamy do lodówki na 30 min, aby składniki się „przegryzły”. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub pieczonym ziemniakiem.

Smacznego:)

Wpis powstał przy pomocy @SEKO – na fali smaku

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *