W Polsce lubimy świętować, a jeśli dane święto łączy się z pysznym jedzeniem to nie możemy sobie odmówić tej przyjemności. 3 lipca obchodzony jest Dzień Papryczki Chilli.
Prezentuję więc proste przepisy na dania, które rozgrzeją kubki smakowe.
Guacamole jest w Polsce coraz popularniejsze. My polecamy wersją z najczęściej jedzoną przez Polaków rybą, czyli śledziem.
Guacamole ze śledzikiem na ostro
Co potrzeba?
śledzik na okrągło sweet chilli SEKO 200 g
awokado
pół czerwonej cebuli
sok z całej cytryny
sól
pieprz
Jak przygotować?
Śledzika kroimy w drobną kostkę. Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy i miąższ ucieramy, a cebulę siekamy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z nachosami lub grzankami.
Kolejny przepis to śledziowa wariacja tzatzikowa:
Śledziowe tzatziki na ostro
Co potrzeba?
Śledzik na okrągło sweet chilli 200 g SEKO
zGRILLowany sos tzatziki SEKO
Jak przygotować?
Śledzika odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy go z sosem tzatziki i odstawiamy do lodówki na 30 min, aby składniki się „przegryzły”. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub pieczonym ziemniakiem.
Smacznego:)
Wpis powstał przy pomocy @SEKO – na fali smaku