Przejdź do treści

Cukinia panierowana

Panierowana cukinia to banalne danie, które nie wymaga ani długiego przygotowana, ani też wyższych umiejętności kulinarnych.

Prościej się już chyba nie da, ale to nic im nie ujmuje. Polecam szczególnie teraz, gdy można dostać duże cukinie, które idealnie nadają się do obtoczenia w bułce.

Co potrzeba?

1 cukinia
2 jajka
szklanka mąki
szklanka bułki tartej
sól
masło klarowane do smażenia (sprawdź, jak zrobić masło klarowane)

Jak przygotować?

Cukinię obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plastry o grubości około centymetra. Solimy i panierujemy: najpierw w mące, jajku i na końcu w bułce tartej.

N patelni rozgrzewamy masło. Panierowaną cukinię układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron po kilka minut na małym ogniu.

Smacznego