Przejdź do treści

Ciaper kapusta

ciaper kapusta

Lubię potrawy kuchni śląskiej. Do gustu przypadły mi oczywiście rolady z kluskami śląskimi, ale ostatnio odkryłam ciaper kapustę.

Ciaper kapusta z dodatkiem żeberek to był strzał w dziesiątkę. W przepisach znalazłam różne proporcje, a – że lubię „na kwaśno” nieco je zmieniłam. Powinno być więcej ziemniaków niż kapusty, ale w Jolinkowych Smakach prawie wszystko jest inne;)

Przepis bajecznie prosty, jednak do wykonania dania długo zwlekałam. Przekonał mnie w końcu Bogdan Kalus, który podczas swoich cotygodniowych livów na Facebooku zachwalał to danie.

Bogdan to aktor filmowy i teatralny, artysta kabaretowy. Urodził się w Chorzowie, więc oczywiste – że najlepiej się zna na śląskich smakach 😀

Co potrzeba?
  • pół kg kapusty kiszonej
  • pół kg ziemniaków
  • 10 dkg boczku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • piwo
Jak przygotować?

Kapustę pokroić i ugotować. Posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy (po ugotowaniu dodatki te można usunąć), odlać wodę. Ugotować ziemniaki, a potem je utłuc. 

Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać do niego masło klarowane, ziemniaki i kapustę.

Ciaper kapustę podałam tym razem z żeberkami, następnym razem – może z golonką 🙂

Smacznego

Ps. W przepisie było też piwo – oczywiście do popicia 🙂

 

Zobacz również:

Masło klarowane

Po co mi Thermomix?