Lubię potrawy kuchni śląskiej. Do gustu przypadły mi oczywiście rolady z kluskami śląskimi, ale ostatnio odkryłam ciaper kapustę.
Ciaper kapusta z dodatkiem żeberek to był strzał w dziesiątkę. W przepisach znalazłam różne proporcje, a – że lubię „na kwaśno” nieco je zmieniłam. Powinno być więcej ziemniaków niż kapusty, ale w Jolinkowych Smakach prawie wszystko jest inne;)
Przepis bajecznie prosty, jednak do wykonania dania długo zwlekałam. Przekonał mnie w końcu Bogdan Kalus, który podczas swoich cotygodniowych livów na Facebooku zachwalał to danie.
Bogdan to aktor filmowy i teatralny, artysta kabaretowy. Urodził się w Chorzowie, więc oczywiste – że najlepiej się zna na śląskich smakach 😀
Co potrzeba?
- pół kg kapusty kiszonej
- pół kg ziemniaków
- 10 dkg boczku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
- piwo
Jak przygotować?
Kapustę pokroić i ugotować. Posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy (po ugotowaniu dodatki te można usunąć), odlać wodę. Ugotować ziemniaki, a potem je utłuc.
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać do niego masło klarowane, ziemniaki i kapustę.
Ciaper kapustę podałam tym razem z żeberkami, następnym razem – może z golonką 🙂
Smacznego
Ps. W przepisie było też piwo – oczywiście do popicia 🙂
Zobacz również: