Kasia, moja siostra również postanowiła rozpocząć przygodę z blogiem kulinarnym. Będę się nią posiłkować, ponieważ takich wypieków w życiu nie zrobię:)
Dzisiejsze efekty nauki pieczenia chleba na zakwasie. Zapach w domu przypomina mi dzieciństwo, jak chodziliśmy po chleb do starej piekarni.
Co potrzeba?
Zaczyn
80g aktywnego zakwasu
30g mąki pszennej
30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
60ml letniej wody
Powyższe składniki zaczynu wymieszać i odłożyć na 12-18h.
Ciasto właściwe
500 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 g zaczynu
600 g wody
15 g soli
Z podanych składników oprócz soli zagnieść ciasto i odstawić od 30-60 minut.
Jak przyrządzić?
Potem dodać sól i znowu wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 2,5h, co 30 minut odgazować (czyli ugnieść).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i uformować bochenek. Dać do koszyczka do wyrastania posypanego mąką na 2-2,5 godziny lub do lodówki na 12 godzin.Włożyć do rozgrzanego żeliwnego garnka i piec w temp. 235 stopni przez 40-45 minut.
Na ostatnie 15 minut ściągnąć pokrywkę
Smacznego
Więcej przepisów i inspiracji Kasi, która przy okazji jest przedstawicielem thermomixa można znaleźć na: