Przejdź do treści

Truskawki w śmietanie

Jest wiele sposobów przyrządzania truskawek i można z nich wyczarować rozmaite cuda, jednak to co najprostsze, często bywa najlepsze. 

Tak jest w przypadku najbardziej banalnego przygotowania tych pysznych owoców, przygotowania ich ze śmietaną. Dla mnie to smak dzieciństwa, do których w sezonie bardzo często wraca. 

Można je zjeść na śniadanie, obiad, deser lub kolację.

Jakie dobra mają w sobie?

– kwas foliowy, który wspomaga pracę i rozwój mózgu,
– witaminę C, która zwiększa odporność i wspomaga wchłanianie żelaza; 120 g świeżych truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę,
– potas, który pomaga organizmowi utrzymać właściwą kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie,
– witaminę K, która uszczelnia naczynia krwionośne,
– witaminy B-5 i B-6, które poprawiają koncentrację i zapobiegają zawrotom głowy,
– magnez i wapń, które odkwaszają nasz organizm,
– przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia.

Czas na przepis. Mój mąż czasem przegryza to danie chlebem, ale po co psuć tak doskonały smak pieczywem? 🙂

 

 

Co potrzeba?

– truskawki
– śmietana 18 %
– cukier (najlepiej brązowy)

Jak przygotować?

Truskawki umyć, osączyć, odszypułkować i włożyć do miseczki. Większe pokroić i posypać cukrem (wedle uznania) i polać śmietaną. Wymieszać, lekko lub bardziej rozgniatając owoce.

Smacznego.

Ps. 100 gramów truskawek ma około 28 kalorii, za to tych słodkich pyszności ze śmietaną i cukrem to już 100 kalorii. Uważam jednak, że czasami można pogrzeszyć 🙂

 

Zobacz również:

Tort Banoffee