W niedzielę mam dla Was przepis na pyszny tort Banoffee z kremem kajmakowym, bananami i powidłami śliwkowymi. Idealny do popołudniowej kawki.
Tort wykonany przez moją siostrę – z resztek które jej zostały 😉
Co potrzeba?
Na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na przełożenie:
250 g mascarpone (schłodzonego)
300 g masy krówkowej – kajmaku
3 banany
sok z 1/2 cytryny
300 ml śmietanki 30% (bardzo zimnej)
Słoiczek powideł śliwkowych
50 g ciemnej czekolady
Jak przygotować?
Upiec okrągły biszkopt o średnicy 26cm, wystudzić i przekroić na trzy krążki.
Przełożenie: Mascarpone, 250 kajmak i 250 smietanki ubić mikserem ok 3minuty, aż krem zwiększy objętość i nabierze puszystości.Powsatły krem podzielić na 3 części. Dolny blat posmarować warstwą kremu.
Poukładać banany jeden obok drugiego i można skropić je sokiem z cytryny. Następnie zmiksować resztę śmietany z kajmakiem najlepiej podgrzewać i wylać na banany. Położyć drugą warstwę blatu posmarować powidłami a następnie drugą część masy.
Położyć trzeci blat rozsmarować ostatnią część masy wkoło tortu i potrzeć czekoladę. Gotowe.
Ps. Tort ozdobiłam młodą miętą, z listkami mięty tort smakuje wyśmienicie
Smacznego
Więcej przepisów i inspiracji Kasi, która przy okazji jest przedstawicielem thermomixa można znaleźć na:
Zobacz również: